Интернет Собор / Internet Sobor 
truth and dignity 
АКТУАЛЬНЫЕ НОВОСТИ

Чин молебного пения во время губительного поветрия и смертоносныя заразы

Картинки по запросу "православный орнамент крест"

Священник начинает молебен возглáсом: "Благословен Бог наш...". Хор поет: "Царю Небесный". Чтец: Трисвятое и "Приидите, поклони́мся..." (трижды) и псалмы 37-й и 90-й, заканчивая словами: "Слава, и ныне", "Аллилуиа, аллилуиа, аллилуиа, слава Тебе, Боже" (трижды).

Диакон произносит великую ектению до прошения: "О плавающих..." включительно и включает в нее особые прошения по Требнику:

"О еже не помянути беззаконий и соблазнов нас, грешных и недостойных рабов Своих, но милостивно очистити грехи наша и отвратити гнев Свой, праведно движимый на ны, Господу помолимся".

"О еже ни яростию обличити, нижé гневом наказати нас, но помянути яко плоть есмы́, дух ходя́й и не обращáяйся, и милостивно пощадити от смерти дýши наша, Господу помолимся".

"О еже не внити в суд с рабы Своими и не нáзрити беззакония наша, но очистити я (их), и милостиву быти, и пощадити люди согрéшшыя, Господу помолимся".

"О еже помянути щедроты и милости Своя, яко от века суть, грехов же юности и неведения нашего не помянути и помиловати нас, Господу помолимся".

"О еже услышати от храма Святаго Своего глас наш и исцелити болезни смертныя, одержáщыя нас, и потоки беззакония смутившыя нас изсушити, Господу помолимся".

"О еже вскоре изъяти нас от сетéй смертных и от болезней адовых избавити, Господу помолимся".

"О еже милостивно продолжи́ти рабом Своим покаяния время и не безгодно яко неплодную смоковницу посещи́, но благосердием окопати и милосердия росою напоити, плодов покаяния и обращения нашего человеколюбно еще ожидая, Господу помолимся".

"О еже вознести нас от врат смертных и меч изъятый и лук Свой напряжéнный и в нем сосуды смертныя на ны праведно уготóванныя со стрелами горящими милостивно (да не погибнем) от нас отвратити, Господу помолимся".

"О еже услышати молитву нашу, и моление наше внушити, и слез наших не премолчати, но ослабити нам, да почием прежде даже не отъи́дем и ктому не будем, Господу помолимся".

"О избавитися нам..." и прочие прошения до конца. Священник: "Яко подобает Тебе..."

На "Бог Господь", тропарь, глас 2-й:

"Во гневе Твоем, Боже, помяни щедрóты Твоя, прах бо и пепел есмы́, дух ходя́й и не обращáяйся, и не яростию Твоею обличи нас, да не погибнем до конца, но пощади души наша, яко Един Милосерд" (дважды).

На "Слава, и ныне", Богородичен: "Заступнице Усердная...". Псалом 50-й и сразу канон Пресвятой, Единосущной, Животворящей и Нераздельной Троице, глас 8-й.

Песнь 1-я. Ирмос: "Колесницегонителя фараоня погрузи..."

"Вседетельная и срáсленая, и сопрестольная, и единосильная, и трисветлая Славо, Отче непостижиме, Сыне и Душе Святый, лютыя болезни рабы Твоя свободи, яко да благодарственно Тя славим".

"Грехов буря изри́ну мя в глубину нéмощи, и частыя болезни, якоже треволнение, мя обуревают, окаяннаго. Единосильная Державо, Троице Святая, умилосердися, спаси мя, люте погибающа".

"Слава": "От содержащаго греха избави, Троице Нераздельная, нас, Твоя рабы, росою милости Твоея угашáющи зной лютых моих болезней и здравие подающи, яко да православно воспеваем Тя".

"И ныне", Богородичен: "Избáвителя и Вседетеля и Господа во чреве носившая, наша недуги, Всечистая, понесшаго, Того убо моли, лютыя нéмощи Твоя рабы избавити, Едина человеком Пóмоще".

Песнь 3-я. Ирмос: "Небеснаго круга..."

"Небеснии ýмове, ангельстии чи́нове, Престоли и Начала, и Силы, и Господства, молят Тя Благаго и Спаса: губительнаго свободи недýга рабы Твоя".

"Да человеколюбия на мнóзе, Владыко, Твоего покажеши бездну, Всесильне, недýга свободи смертоноснаго и болезней лютых рабы Твоя, Едине Долготерпеливе".

"Слава": "Яко Божии предстоятели, служебнии дýси, Ангели и Архангели, Сего мóлите, утолити недуг, разорити печаль, смертоносныя же части избавити".

"И ныне": Богородичен: "Исцелений Источника Тя благих покáза, Бездна из Тебе прошедшая, Христос Господь, Отроковице Непорочная, темже рабы Твоя избави нéмощи, бурею потопляемых".

По 3-й песни катавасия: "Избави от бед рабы Твоя, Многомилостиве, яко мы усердно к Тебе прибегаем, к Милостивому Избáвителю, всех Владыце, в Троице славимому Богу".

Затем следует малая ектения, за которой - седален:

"Не отри́ни до конца согрéшшыя люди Твоя, Владыко, нижé отстави милости и щедрóты Твоя от нас, но яко Бездна сый щедрот и милосердия пучина, приими мольбы наша и избави нас от належащия беды́ и нýжды, Един бо еси Благоувéтливый".

Песнь 4-я. Ирмос: "Ты моя крепость, Господи..."

"Ныне сень вои́стину смéртная обы́де, и ко áдовым вратóм прибли́жи, но Ты, Спасе, яко Си́лен, нас возставивый, удиви милости Твоя, спасай в вере несумнéнной вопиющих: силе Твоей слава, Человеколюбче".

"Христовы таи́нницы, самовидцы и проповедницы, прии́мшии дар исцеления, и врачéве суще душевнии, от нужд мя, апостоли, изведите содержáщаго недуга, Иисуса моля́ще Владыку, и Избáвителя, и Господа".

"Слава": "Грехов буря ныне нас пости́же, немощи вóлны обуревают, болезни погружают частыя, скорби бо и болезни нас, окаянных, обретóша, апостоли Господни, вашими мольбами пóмощи руку подайте".

"И ныне", Богородичен: "Болезньми лютыми и частыми ударяеми, Дево, вси Тебе припáдаем, державным покровом Твоим, Чистая, спаси нас всех, ущедри, Богоневестная, избави мора и лютыя немощи и болезни исцели, Владычице".

Песнь 5-я. Ирмос: "Вскýю мя отринул еси..."

"Мóря прелести, медоточными вашими моленьми, губительныя, пророцы, потопивше, ныне преложи́те горесть всю губительныя нынешния немощи на Божественную благомóщия сладость".

"Пронзéни бы́хом стрелáми нéмощи повелением Твоим, Господи, и утвердися на нас рука Твоя, Всесильне, яко Бог Щедрый, ущéдри всех Твоею милостию, молитвами святых мучеников Твоих".

"Слава": "Сына якоже древле вдови́ча возставил еси Твоим повелением, умерщвлéна, Слове, лютыя немощи рабы Твоя, яко Един Благ и Милостив избáвивый, оживотвори, Едине Человеколюбче".

"И ныне", Богородичен: "В нощи́ житейстей буря пости́же всякаго озлобления, покрыло мя, Дево, нéмощи омрачение, но возсияй ми, прохлаждения, Пречистая, свет, и к свету благомóщия настави".

Песнь 6-я. Ирмос: "Очисти мя, Спасе..."

"В пучине пропасти и немощей облежи́м, и губительныя напáсти обуревают вóлны, Правителю Господи, пóмощи руку простер ныне спаси".

"Разслабленнаго якоже древле стягнýл еси, Божественным манием от недуга болезненнаго, и одра озлобления, и недуга тяжчайшаго, ущéдрив даждь здравие, Многомилостиве".

"Слава": "Пророческий лик, апостолов собрание, полк страдальцев ныне молит Тя, Едине Многомилостиве, о людех Твоих, сих ущедри".

"И ныне", Богородичен: "Марие, чистое девства Сокровище, Ты очисти нас, и недугов, и скорбей, и содержащия ныне нéмощи избави, да верою Тя прославим".

По 6-й песни: "Избави от бед..." (см. по 3-й песни).

После малой ектении и возгласа срáзу - кондак, глас 6-й:

"Болезни адовы обыдóша нас, и прикры́ ны сень смертная, и яко воск от огня, дни́е наши тают от лица гнева Твоего, Господи, но, яко Щедр, во гневе милости помяни и пощади люди Твоя, да жи́ви суще, в покаянии славим Тя, Единаго Человеколюбца".

Затем читается Апостол (зачало 331-е "от полý"). Перед ним - прокимен, глас 4-й: "Господи, да не яростию Твоею обличиши мене, нижé гневом Твоим накажеши мене", со стихом: "Яко стрелы Твоя унзóша во мне, и утвердил еси на мне руку Твою". После Апостола - "Аллилуиа" со стихами: "Одержáша мя болезни смéртныя, и потóцы беззакония смятóша мя". "Болезни адовы обыдóша мя, предвари́ша мя сети смертныя".

Евангелие от Луки (зачало 16-е), после него сразу 7-я песнь.

Ирмос: "Божия снизхождения...".

"Опаляет пещь безмерных болезней, и сжигает мя огнéвицы губительныя пламень непрестанно безстýднейший, но росою милости Твоея, Спасе, прохлади поюща: благословен Бог отец наших".

"Пророцы, апостоли, мучеников собори, божественнии учи́телие, болезни недýгующих нас мольбами укротите и здравие даруйте поющым: благословен Бог отец наших".

"Слава": "Словом Лазаря воскреси́вый, ныне яко из гроба нас лютыя нéмощи возстáвивый, оживи, Господи, да вопием песнь благодарственную: благословен Бог отец наших".

"И ныне", Богородичен: "Щедра сущая и Мати Всещедраго, ущедривши, избави Твоя люди, призывающия милости Твоя, Дево, и поющия: благословен Бог отец наших".

Песнь 8-я. Ирмос: "Седмерицею пещь..."

"Болезненно стенéм, от одра болезни нашея, и от губительныя нéмощи вопием к Тебе, Человеколюбцу, сердечныя очи ныне простирающе, здравия просим. Посети нас, Спасе, и возстави пети: людие, превозносите во вся веки".

"В нашу немощь милостивне облеки́йся и уподобитися человеком извóливый, молитвами преподобных Твоих, отчаянных спаси нас, воздвигни из гроба отчаяния пети: отроцы, благословите, священницы, пойте, людие, превозносите во вся веки".

"Слава": "Содетелю естества, Подателю исцеления, утробы щедрот и благоутробия пучину, яко имéяй, Долготерпеливе, посещением посети от губительныя немощи люди Твоя и оживи вопити: священницы, благословите, людие, превозносите во вся веки".

"И ныне", Богородичен: "Крепкая Пóмоще, и известное Заступление, отчаявшихся Надеждо, Пренепорочная, посети страждущыя болезненно рабы Твоя, облегчи́ тяжесть горькия нéмощи, отжени недуг губительныя нýжды и спаси рабы Твоя, Дево Богородице".

Песнь 9-я. Ирмос: "Ужасéся о сем небо..."

"Чудеса велия, ихже несть числа, сотвори́вый, Безсмертне, на рабы Твоя милости Твоя, Боже, яко Милостив, покажи, и содержащыя нас ныне свободи болезни, моленьми Рождшия Тя и лика страстотерпцев Твоих".

"Ангелов, Архангелов и пророков, апостолов, мучеников, преподобных же, иерархов, священномучеников Твоих молитвами, плач рабов Твоих обрати, Всесильне, в радость: исцели болезнь, облегчи́ недуги и здравие нам даруй".

"Слава": "Душ же и телес Врача, в милости богатаго, Господа Тебе молю: исцели страсти моя многия, болезней изыми и скорбных мя, яко Благ и Един Благодетель, и спасай верою чистою Тя величающих".

"И ныне", Богородичен: "Щедраго рождшая и Милостиваго, и Владыку, и Создателя, и Господа, ныне на мне покажи Твоя обычно щедроты и лютаго мя избави недуга, изнуряющаго душу мою, Дево Богородице, и подаждь ми здравие, яко да непрестанно величаю Тя".

По окончании канона: "Достойно есть яко воистину...", Трисвятое и по "Отче наш" возглáс, затем тропари: "Помилуй нас, Господи, помилуй нас...", "Слава": "Господи, помилуй нас, на Тя бо уповáхом...", "И ныне": "Милосердия двери отверзи нам...",

Сугубая ектения: "Помилуй нас, Боже..." до прошения: "Еще молимся о многострадальней стране нашей...", а затем - особые прошения, по Требнику:

"Согреши́хом и беззакóнновахом, и сего ради праведный Твой гнев пости́же нас, Господи Боже наш, и сень смертная обы́де нас, и ко адовым вратóм прибли́жихомся. Но к Тебе, Богу нашему, в болезни нашей умильно вопием: пощади, пощади люди Твоя, и не погуби до конца, смиренно молим Ти ся, услыши и помилуй".

"Животом и смертию влады́чествуяй, Господи, не затвори в смерти дýши рабов Твоих, но престани от гнева и остави ярость, зане исчезают яко дым дни́е наши, и и́зсше крепость наша и погибаем до конца грех ради наших. Милостив буди рабом Твоим, в покаянии со слезами молим Ти ся, услыши и помилуй".

"Помяни яко плоть есмы́, Господи, дух ходя́й, и не обращáяйся, и милостивно отврати гнев Твой, праведно на ны движимый, имже яко мечем безгодно посещаеши нас, устави болезнь и утоли язву, напрасно губя́щую нас. Не мертвии бо восхвалят Тя, и в болезни сердца стеня́ща молим Ти ся, услыши и помилуй".

"Паче всех согрешихом Тебе и беззакóнновахом, Владыко, и аще покаяния не стяжáхом, предложение наше вместо покаяния приими, и на милость преложи́, смертоноснаго недуга и болезней лютых, яко Всесилен, свободи рабы Твоя, болезненно стеня́ще молим Ти ся, скоро услыши и помилуй".

"Не помяни беззаконий и неправд людей Твоих и не вниди в суд с рабы Твоими, нижé уклонися гневом от рабов Твоих. Аще беззакония нáзриши, Господи, кто постоит? прах бо и пепел есмы́, и состав наш яко ничтоже пред Тобою, но яко Щедр и Человеколюбец умилосердися и не погуби нас во гневе Твоем со беззаконьми нашими, молим Ти ся, Боже Преблагий, услыши и помилуй".

"Не хотяй смерти грешных, но еже обратитися и живым быти им, яко живота Источник, оживотвори нас праведным Твоим судом, смерти достойных: Бог бо еси, живыми и мертвыми обладáяй, и не погуби нас во гневе прещения Твоего, воплем крепким в горести сéрдца со слезами молим Ти ся, услыши и помилуй".

"Милостивно при́зри, Господи, на озлобление людей Твоих, и умилосердися, и повели Ангелу простершему руку свою, еже погубити всех нас, якоже иногда при Давиде повелел еси, еже довлети ныне, и удержати руку свою, да не до конца нас погуби́т. И мы бо в покаянии Тебе исповéдающеся, яко Давид, вопием: согреши́хом и беззакóнновахом, и нéсмы достойни Твоего милосердия, но Ты Сам, яко Щедр, единаго ради благосердия Твоего умолéн быв, покажи милости Твоя древния и пощади люди и овцы пáжити Твоея, молим Ти ся, скоро услыши и помилуй".

Священник возглашает: "Услыши ны, Боже, Спасителю наш..." и по возглашении диакона: "Со умилением паки и паки преклоньше колена, Господу помолимся" читает молитву:

Владыко Господи Боже наш, неисчерпаемый источниче щедрот, человеколюбия неизследованная пучино, непроходимая бездно долготерпения и благости! Твоим безмерным человеколюбием, еже ко греху наше неудержа́нное и скоропреложное устремление, яко некоею уздою, божественным сде́рживаеши страхом, пользы нашей ради, и роду человеческому раны же и язвы наносиши, да не безчинно попираем Божественный образ и благочестию зле досаждаем! Отврати, молимся, еже на естество наше обращенное сие смертное оружие! Ниже умным и чувственным врагом нашим в поношение будем, и запустеют грады наши, и потребятся тóрги! Священныя службы и Божественных песней составления, множайшею частию умолкоша, и храмы по писанию в запустении быша, и несть молящихся в них! Страх и трепет прииде на ны, и тма дебе́ла и мрáчна, страшныя сея смерти всех покры! Конец наш приспевает, и ищем по нас рыдающих, и общему гробу предаемся! Ниже живи суще и видими, жити уже себе не мыслим, и от страха стрáшны сея раны, мало и самем себе веруем! Смерти зна́мение и раны кийждо имети в себе мнится, и прежде смерти, страхом смерти люте умирая. Сия злобы нашея суть мзда! Сие есть лукавых и нечистых наших деяний навершие! Сия и скверны и неправды, и клятвопреступления нашего, лютая исправления! Сице треглавный змий горкия нам зубы вонзив, тление и смерть силою наведе. Сих бо ради грядет гнев Божий на сыны́ противления. Темже, ниже умныя очи возвести, ниже молитися чисто, или милость привлещи не можем, тягостию бо совестною, якоже некиими оковы железными стягнут ест кийждо. Но не предаждь нас до конца имени Твоего ради! Ниже разори завет Твой! Ниже покаяния и обращения да отщетимся, ихже ради и рану смертную сию человеколю́бне навел еси. Вемы, яко многажды покаяние обещавше, и многажды солгавше, посечению яко неплодныя смоковницы осуждени быхом! Но паки и еще потерпи человеколюбный делателю! Не хотяй смерти грешнаго, но еже обратитеся ему, и живу быти! Седмдесят седмерицею прощати братии повелевый согрешения, прости нам вся беззаконная деяния, и лукавая дела, и тяжкия и мерзкия наша грехи. Могий от жестокаго и неплоднаго камене воздвигнути чада Аврааму, отврати от нас лютое сие губительное прещение, и оживотвори нас благостию Своею! Тебе бо единому вся возможна, яже от человек невозможна, человеколюбче Владыко! Да и от нас в род и род прославится Пресвятое Твое имя, Отца и Сына и Святаго Духа, ныне и присно, и во веки веков. Аминь.

Метки: богослужение

Печать E-mail

Войдите чтобы комментировать

Для публикации комментариев необходимо стать зарегистрированным пользователем на сайте и войти в систему, используя закладку "Вход", находящуюся в правом верхнем углу страницы.

Интернет СОБОР
При использовании материалов сайта активная ссылка на http://internetsobor.org обязательна
© 2012 http://internetsobor.org Все права защищены

Find us on Google+

RizVN Login
Powered by Warp Theme Framework